Numele cotidianului: Adevărul
Anul şi data apariţiei: 23/07/2009
Tematica: imigrantii români (Spania, Franta, Anglia, Germania)
Categoria articolului: interviuri
Autorul articolului: Carmen Kulcsar
Titlul articolului: “Nici plătită dublu nu aş munci în România”
Acces online: https://www.adevarul.es/stiri/actualitate/platita-dublu-nu-munci-romania

Mirela Chirciu lucrează la o firmă şi îşi plăteşte singură taxele şcolare la facultate

În Spania, inclusiv în această perioadă de criză, sunt căutaţi specialiştii în calculatoare. Mirela Chirciu este studentă la Zaragoza și lucrează ca programator. Românca a reuşit să obţină o bursă de 1.500 de euro la Oxford, în Marea Britanie.

Cu şapte ani în urmă, Mirela Chirciu (24 de ani), din satul Dăeni, judeţul Tulcea, a venit să-şi petreacă o vacanţă în Spania, la părinţii săi, care lucrau ca sezonieri în agricultură. În cele din urmă, familia a decis să se stabilească în orăşelul Almunia, situat la 60 de kilometri de Zaragoza. ”Am terminat liceul în Spania. Diploma de bacalaureat şi o medie mare mi-au permis să mă înscriu la Centrul Politehnic Superior, Facultatea de Inginerie pentru Computere, din Zaragoza. Licenţa în specialitatea de inginer programator se poate obţine după trei sau după cinci ani de cursuri. Am ales varianta de cinci ani, pentru a avea cât mai multe şanse pe viitor”, povesteşte Mirela. „Admiterea la facultate nu mi s-a părut grea, dificil este să rezişti aici, să studiezi mereu, să te perfecţionezi. Fireşte, e necesar să ai un loc de muncă, pentru că taxa este de 1.200 de euro pe an”, spune Mirela.

A început ca barmaniţă În paralel cu şcoala, compatrioata nostră a muncit, pentru a-şi putea plăti taxele. Întâi ca barmaniţă, apoi într-o agenţie de personal pentru protocol. De doi ani, Mirela lucrează ca programator pentru o firmă spaniolă de software. Ea este responsabilă de partea tehnică, atât online, cât şi telefonic, în Spania şi în America Latină, unde firma organizează congrese şi reuniuni. „Salariul este mic, 700 de euro pe lună, pentru că nu am multă experienţă, dar ştiu care îmi sunt priorităţile. În România, poate aş fi avut un salariu mai mare, 1.000 de euro sau mai mult, dar nu m-aş întoarce să lucrez în ţară nici dacă mi s-ar plăti dublu faţă de Spania. Puţini sunt tinerii ca mine care vin dintr-un sat şi li se încredinţează o funcţie de răspundere, la doar 24 de ani”, povesteşte Mirela.

”Sunt româncă, dar locul meu este în Spania” „Sunt şi voi fi mereu româncă, iar dorul de bunici, de rude, de prieteni este profund, mai ales că nu am mai fost în România de mult timp. Dar simt că locul meu este în Spania. Nu mă întorc în România, indiferent de bani sau de posibilităţile limitate aici în perioada de criză”, spune Mirela. Părinţii fetei au fost de acord să o lase pe tânără să rămână la Almunia, chiar şi în cazul în care ei vor reveni în România.

Bursieră la Oxford Anul trecut, ca studentă, românca Mirela Chirciu a reuşit să obţină o bursă la Oxford, în Marea Britanie, în valoare de 1.500 de euro. Timp de trei săptămâni, a studiat acolo alături de alţi studenţi din toate colţurile lumii. ”Eu şi colegii mei vânăm bursele de studii oferite de facultăţile europene, pentru că specializările şi comunicarea sunt viitorul generaţiei mele”, spune Mirela.

Fotografie: